Sneakpreview: Freedom ISO

Een blik achter de schermen bij de toonaangevende hardloopschoen Freedom ISO, voorzien van een volledige EVERUN tussenzool.

Hoe ver brengt jouw volgende run jou?
Dat was de vraag die gesteld werd vanaf het moment dat het Saucony Product Team begon met hardlopen in prototypes met EVERUN® demping.  EVERUN is samengesteld uit uitgestrekte TPU-kralen die tot onderdelen van de schoen zijn gevormd, en bewijst zich als een baanbrekende vooruitgang. Hardlopers merkten onmiddellijk het verschil.  Het zorgt voor meer levendigheid onder je voeten, een meer stabiele tred gedurende de tocht en betere teruggave van energie wanneer dat het hardst nodig is.

Saucony lanceerde EVERUN voor het eerst bij de productlijn van het voorjaar 2016, en het werd heel doelbewust ingezet en ook opgenomen in de franchisemodellen als Triumph ISO en Guide. De reactie van hardlopers was overweldigend: hun Triumphs en Hurricanes hadden veel meer te bieden aan het einde van een tocht en hun Guide 9 bood een energiek gevoel waardoor elke stap wordt voortgestuwd. Zonder de dingen die ze geweldig vonden aan hun schoen te veranderen, voelde elke loop gewoon veel beter.  Door de introductie van EVERUN werd de hardloopervaring van Saucony’s meest geprezen modellen naar een nieuw niveau getild. Maar het vormde bovenal het startpunt van Saucony voor het scheppen van een geheel nieuwe hardloopervaring, die anders is dan ooit tevoren. Die nieuwe richting voor Saucony hardloopschoenen komt in december 2016 tot leven met het debuut van de Freedom ISO.

Het concept van de Freedom ISO was om de volledige belichaming van EVERUN-demping te bieden in een adembenemend, opwindend ontwerp: Hardlopers moeten worden aangetrokken door de opvallende look van de Freedom ISO, en verslaafd worden aan de ervaring van hun eerste run.

De held van de Freedom ISO is de tussenzool, tevens de allereerste volledige tussenzool van EVERUN. Het ontwerp van de tussenzool versterkt alle voordelen van EVERUN, met nog beter energierendement en voortdurende, soepele demping bij elke stap. Naast de volledige tussenzool van EVERUN bevindt zich onder de inlegzool een EVERUN topzool van 3 mm. De zachtere bovenlaag vormt zich naar de voet van de hardloper voor een soepel, flexibel gevoel. Doordat deze twee elementen samenwerken zorgt de Freedom ISO voor een energiek hardloopgevoel als nooit tevoren.

Als materiaal is EVERUN iets zwaarder dan de traditionele EVA, wat bij heeft gedragen aan het ontwerp van het bovenwerk van de Freedom ISO. Met dit in het achterhoofd ging het Saucony Design Team voor een ‘fractionele’ aanpak voor het bovenwerk, met de nadruk op minimaal gewicht.  Het ISOFIT systeem is geïnspireerd door de wedstrijdspike Showdown wat betreft de manier waarop het de voet omsluit met minimale lagen en materiaal.  Het bovenwerk van mesh biedt dynamische stretch en zorgt ervoor dat er geen gestikte overlays nodig zijn, terwijl de minimale Support Frame de hiel stevig vasthoudt zonder extra gewicht toe te voegen.  De slijtzool is gemaakt van Crystal Rubber en heeft een dubbele werking. Het biedt geweldige grip en hoge duurzaamheid maar is ook flexibel genoeg om het soepele gevoel van de Freedom ISO te benadrukken tijdens het lopen.

Om een schoen te noemen die zou helpen zijn toekomst te bepalen, keek Saucony terug op zijn verleden.  De Freedom Trainer, gelanceerd in 1983, was een van de meest innovatieve en geavanceerde hardloopschoenen van die tijd.  Meer dan 30 jaar later was het niet meer dan gepast om de meest innovatieve hardloopschoen van dit tijdperk te bekronen met de naam ‘Freedom’.

De ware schoonheid van de Freedom ISO zit hem in zijn veelzijdigheid. EVERUN is veel flexibeler dan EVA, waardoor de Freedom ISO zich beter aan kan passen aan elke stap van de hardloper.  De verbeterde conformiteit van de volledige EVERUN tussenzool zorgt ervoor dat de Freedom ISO zich aan een bredere reeks voetstappen kan aanpassen dan een schoen met een traditionele tussenzool van EVA.  Met zijn inherente veelzijdigheid kan de Freedom ISO een energieke voetsensatie en een soepele, efficiënte tred bieden aan vele en diverse typen hardlopers.

Over het algemeen is de Freedom ISO Saucony’s meest innovatieve en technologisch geavanceerde schoen ooit.  Maar het echte verschil van de Freedom ISO is dat alle elementen samenkomen in perfecte harmonie, in de meest energieke, opwindende hardloopervaring die je ooit hebt gevoeld.  Hoe ver brengt jouw volgende run jou?